Galleri

Utställningar Nääs konsthantverk 17 juli – 29 augusti 2021:

Galleri: Linda Jansson Lothe, keramisk konst
Projektrummet: Cecilia Pettersson, textilkonst.

Det är vackrast när det skymmer…
Linda Jansson Lothe / keramikkonst 
ladda ner PDF med fler bilder och priser här

Linda Jansson Lothe jobbar ofta i projekt med sina skulpturer, detta projekt handlar om arter som är på väg att utrotas på grund av ett mer effektivt skogsbruk och jordbruk, förändrad topografi och förorening. När det artrika kulturlandskapet med sin mångfald försvinner påverkar det den ekologiska balansen i naturen, där växterna är beroende av varandra för att överleva.
Porslinsskulpturerna är tolkningar av naturen med fokus på växter som är utrotningshotade. Genom att använda porslin som material blir föremålen en metafor för ekosystemets paradoxala bräcklighet och sårbarhet, men också styrka. Naturen placeras under en skyddande kupa av glas, vilket ger associationer de första naturhistoriska museernas skildringar av naturen. En natur där människan hade sin självklara plats och där hantverk ställdes ut sida vid sida med ren natur. Växterna är modellerade för hand i porslin och glaserade med flera lager av glasyr och smält glas, en lång och tidskrävande process.                                                                              

Detaljer från “Sörland” och “Solrose”.

LINDA JANSSON LOTHE från Göteborg bor och är verksam i Oslo.

Har sin utbildning från Konstfackskolan, linje för keramik och glas, Stockholm och har en magisterexamen i keramik från Kunsthøgskolen, Oslo. Hon har deltagit i flera utställningar hemma och utomlands som Kraft galleri, Bergen, 2020, Nordnorsk kunstmuseum 2020, Korean International Ceramic Biennale, 2019 och 2021, Buskerud kunstsenter, 2018, Østfold kunstsenter, 2018, Konstepidimien, Göteborg, 2015 .

Hennes verk är representerade i flera samlingar bland annat KODE, Bergen, Nationalmuseet för konst, arkitektur och design, Oslo, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim, Norska kulturrådet, Oslo kommuns konstsamling, Utrikesministeriet, den norska ambassaden i Köpenhamn och konstenheten, Västra Götalandsregionen. 

År 2020 fick hon den norska statens 10-åriga konstnärsstipendium.

Projektrummet: Growing / det växer / Cecilia Pettersson 

PDF från utställningen med bilder och priser finns här

Långsamt tecknade detaljrika växtteckningar som rör sig mellan fantasi och verklighet. En pågående undersökning av naturens sinnlighet och dess förmåga att förbluffa, visa karaktär och blända genom sina olika skepnader. Pennan, linjen och färgen leder arbetet vidare.

Cecilia Pettersson har sin masterexamen från HDK-Valand design. Sedan sin utbildning arbetat med design och mönsterformgiving. Offentlig utsmyckning bla för V.G regionen. 

Nästa utställning:
4 sept. – 3 okt. Fredrik Westergård – Glaskonst i galleriet och i projketrummet HDK-Valand-TKR.

nääs konsthantverk galleri
Mellannääs, Nääs slott
www.naaskonsthantverk.se
Öppet onsdag-söndag 11–17