Galleri

Nuvarande utställning:

Nääs konsthantverk 20/2 – 21/3 2021
I Galleriet:

 VIBBAR Konst utanför ramen/S Camilla E Boström /textilkonst

Camilla Boström pendlar mellan det figurativa och det abstrakta uttrycket, men har mer och mer dragit sig mot abstraktion, lockad av att hamna i det flöde där det intuitiva tar över och uttryck sker undermedvetet under flowrusets inverkan. Camilla Boström arbetar vanligen med sprayfärg då det har mångsidiga egenskaper. Pigmentrik, ljusäkta, från transparenta till solida ytor som kan blandas och skapar nya nyanser. 

Camillas förhållningssätt är ofta lekfullt, experimenterande med polyesterväv av högsta möjliga kvalitet och brandklass och ett pigmentregn i form av sprayfärg och pulver som smeker strukturer, veck, toppar och dalar. Pigmenten samarbetar och skapar nya nyanser och strukturer. Hennes målningar i storformat är abstrakta, expressionistiska som ger uttryck för känslor och den inre känslomässiga föreställningsvärlden. Stora skulpturala målningar som draperas, förpackas, skulpteras, presenteras på olika sätt i varierande nyanser. Vibbar är en lekfull utställning vars syfte är att ge positiva känslosvall, känslostämningar. Ge sköna vibbar, positivitet. 

Måste en målning på duk spännas upp? Kan målningen utmynnas till skulpturala 3D-element? Kan verket bli skulptur? Kan den vara något mittemellan? Konst utanför ramen. Bergstoppar, rapsfält, sommarhimmel, vårljus, solnedgång? Naturen är naturligt kopplat som referens. Där finns tröst, återhämtning, kraft, energi och inspiration. 

Bakgrund till utställningen:

Efter att ha blivit kantstött av livets naturliga negativa dalar, i en mörk tid med väntan på en vändning. 
Vill ut ur tunneln, uppåt, mot toppar, mot vårljuset, mot ljusare tider. 
Trött på det mörka, trött på att vänta.

Våren 2020 skulle 3 års arbete med Camillas offentliga gestaltning till Södersjukhuset i Stockholm invigas. En abstrakt flödesmålning, original på duk som är 5 m bred och 34 meter hög som nu hänger i en trapphall på 9 våningar. Invigningen blev inte av. Pandemin tog över. Camilla har sin utbildning från HDK-Valand design.

I projektrummet:

From the Known to the Unknown

Fyra studenter från Mastersprogrammet i Keramik Konst på HDK-Valand ställer ut verk inspirerade av byggnaden för Nääs Konsthantverk och de natursköna miljöerna runt omkring. Huset var tidigare boende för de kvinnliga studenterna vid Nääs slöjdpedagogutbildning. Konsthantverket har sitt ursprung i slöjdandet och Mastersstudenterna har valt att göra samtida tolkningar av huset, platsen och historien bakom dem.

Anne-Marie Dehon är en konstnär från Belgien. Hon är intresserad av att använda material som ett visuellt språk för att illustrera de politiska frågor hon undersöker. Hon arbeta för det mesta med lera, ofta i kombination med andra material.

Antonia Haglund jobbar med hår och lera och använder dessa material för att berätta historier om den värld vi upplever runt omkring oss. I hennes projekt har hon inspirerats av de första kvinnorna som kom till Nääs på 1880-talet för att utbilda sig inom slöjd och hon vill med sitt verk spegla deras resa.  

Amanda Krantz undersöker ornament och rum i sina skulpturer. Hennes bidrag till utställningen är handbyggda former inspirerade av slöjdföremål från Nääs-pedagogiken som har påverkat slöjd under generationer.

Marilen Rauch vill med sina verk förmedla kunskaper om de naturliga resurser som finns att hämta ur jorden. Hon gräver och förfinar lera från de platser hon besöker och som hon sedan använder som material för att berätta historier om hållbarhet och tillhörande.   

Nääs konsthantverk 
Mellannääs, Nääs slott, 448 92 Floda 
Öppet fre. – sön 11 – 16