Galleri

nääs konsthantverk 9/4 – 15/5 2022

Vernissage 9/4 kl 12.

Galleri 

Hundar & barn / Emelie Röndahl / textilkonst 

Crying Pixels, Emelie Rönndahl, 2018

Emelie Röndahl (f. 1982 i Sverige. Bor och arbetar i Falkenberg. Utbildad på HDK är en vävkonstnär som under flera år arbetar med figurativ rya, en traditionell skandinavisk vävteknik som historiskt har använts för att väva täcken där den håriga delen ligger mot kroppen.

Centralt i hennes praktik är teknikens dubbelsidighet. Den håriga sidan ställs mot den släta undersidan intill, och verken installeras ofta med båda sidor synliga för åskådaren. Emelie ser sin rya som inavlade versioner av traditionell rya och samtida bildvävar och hon använder otraditionellt långa och hängande trådar som ger verken en tredimensionalitet. Bilderna hämtas från de anonyma digitala sökmotorerna varvat med privata bilder från hennes telefon, följt av snabb skiss och sedan handvävning. Motiven är oftast ansikten, kroppar, men ibland också hus, bilar eller de snöpinnar som visar var vägen tar slut så vi inte kör ner i diket.

Hon dras till tillstånd som håriga strategier, trasiga eller gråtande pixlar, bilder som inte håller ihop eller som faller samman. Hennes gråtande pixlar pekar på något i berättelserna om mina vävda bilder; där ledsamhet, sorg och relationen till det digitala och det okänsliga flätas samman, och där det komiska och fåniga samtidigt får ta plats.

Långa trådar är en viktig del av estetiken. något som matchar hennes driv: att göra pixlar som ser ut som gråt i garn. Materialen är traditionella som linne och olika kvaliteter av ull. Som vävkonstnär vill hon ge en bild av hur tid och uppmärksamhet riktas mot olika begrepp och tillstånd i skapandet av verken. Emelie Röndahl har sedan avslutat utbildning flitigt ställt ut utomlands & i Sverige, finns representerad bl.a.  Röhsska Museet, Textilmuseet, Statens Konstråd. 

Ladda ner PDF med bilder och mer information om verken här

Projektrum

HDK-Valand / textilkonst / Tryckundersökningar.

Studenterna i årskurs 1 vid HDK-Valands konsthantverksprogram med inriktning textilkonst visar delar av sina individuella tryckprojekt. De är resultaten av individuellt formulerade undersökningar av hur textilt screentryck kan användas i deras konstnärliga processer. Särskilt fokus har legat på experimenterande med reaktiva färger och det personliga förhållningssättet till screentryck som metod. 

Nästa utställning 21/5 – 26/6:

nääs konsthantverk firar 20 år
Jubileumsutställning curerad av Camilla Iliefski

Julia Bondesson, Sanna Lindholm, Camilla Ilifski & Anna Koch.

nääs konsthantverk 21 maj – 26 juni 2022

 I RÖRELSE                                                                                  

Julia Bondesson, Camilla Ilifski, Anna Koch & Sanna Lindholm

nääs konsthantverk firar 20 år. Med denna utställning blir det en hyllning till det konstnärliga görandet, materialitet, process och varseblivning. 
Idén med denna utställning är att belysa ett antal olika konstnärskap och tillsammans föra en dialog kring hantverk och det konstnärliga görandet. 

Konstnärerna i utställningen har blivit inbjudna utifrån nyfikenheten på varandras praktiker. Curator Camilla Iliefski började med att bjuda in Sanna Lindholm, Sanna bjöd i sin tur in Julia Bondessonsom bjöd in Anna Koch. 

Vid första anblick är det tillsynes slumpmässiga val av konstnärer men genom arbetets gång har det gemensamma visats sig.

Framför allt handlar det om intresset för att närma sig andras praktiker och öppenheten inför det som kan uppstå i dessa möten. En vilja att försöka förstå hur andra förhåller sig till sitt konstnärskap och hur dennes process kan se ut. Våra konstnärliga förhållningssätt och metoder skiljer sig åt men finns det gemensamma erfarenheter? 

Julia Bondesson arbetar med skulptur och performance.
Hennes skulpturer är snidade i trä med traditionella verktyg och tekniker. Ibland tar de formen av marionett liknande kroppar som figurerar i hennes koreografier som villiga mottagare, som förs i rörelse och en egen vilja genom konstnärens beröring och uppmärksamhet.

Sanna Lindholm arbetar med skulpturala uttryck i ett material och processdriven
praktik. Med ett utforskande tillvägagångssätt använder hon träet som främsta material och svarven som bearbetande verktyg. Sanna Lindholm intresserar sig för naturen som en plats och situation utifrån dess outtröttliga transformation, rotation, och symbiosen mellan förfall och framfart.

Camilla Iliefski arbetar som frilansande designer och konstnär. 
Under de senaste åren har hon fokuserat på den textila tekniken handtuftning. De ofta flytande gränserna mellan konst, design, arkitektur och konsthantverk intresserar henne.

Anna Koch är dansare och koreograf som verkar fritt mellan olika konstformer och kontextskapande situationer. Hennes arbeten synliggörs genom koreografier, videoarbeten, performanceinstallationer.

nääs konsthantverk galleri 

Öppet fre-sön 11-16.
fr o m 15 juni on-sön 11-17. 

www.naaskonsthantverk.se

Nääs konsthantverk får bidrag från: