Galleri

nääs konsthantverk galleri 16/1 – 14/2 2021

Galleri: GÅ VILSE / Annika Andersson / textilkonst 

Nääs konsthantverk presenterar årets första utställning av Annika Andersson.

En vistelse på Island med sitt fascinerande svarta landskap har inspirerat till nya tankar och nya perspektiv, nya utmaningar och möjligheter. Ett platt tyg blir till bubblor i en långsam, växande organisk procedur där en rörelse upprepas gång på gång, bubbla för bubbla. En metafor för enskildhet och isolering eller kanske att befinna sig vilse. Ägg? Celler? Organ? Som publik är vi medskapande och måste låta fantasin fylla ut för att verken skall bli fullständiga.
Annika Andersson lägger grunden i vävstolen, tråd för tråd, därefter kommer veckning och färgning av materialet och sedan slutgiltig fixering av formen. Detta arbetssätt ger upphov till mjuka textila skulpturer i serien, Landskap, som visas i utställningen. Serierna, Bubblor, samt, I en bubbla, bygger på upprepningar. En pågående ström.
Läsningen av Rebecca Solnits essäsamling, Gå vilse – en fälthandbok, har också öppnat upp för nya perspektiv. Platsen som inspiration. Att gå vilse i tid och rum är hisnande, en del av livet och den skapande processen. 

Projektrummet: HDK-Valand textilkonst 
Fyra studenter i årskurs två på kandidatprogrammet i textilkonst vid HDK-Valand ställer ut verk i blandade tekniker som vävning, tuftat, digitalprint, quiltat och broderi, som visar bredden i det textila fältet.                                                                                                       
Annika Alsenfors har intresse av strukturer och mönster i textil, hon har skapat objekt genom quiltning, blandat med digitaltryck föreställande olika objekt i skogsmiljöer.            
Malin Mattebo intresseras av att undersöka möjligheterna med olika material, ofta i utgångspunkt från återbruk och bearbetning av dessa till en ny kontext. I verket Grounded vill hon med naturlig färgning och textilt hantverksteknik undersöka kontrasterna mellan hårt och mjukt, innehåll och speglingar, det kontrollerade och det otvungna.             
Wilma Tesch största fokus är färg. Just nu undersöker hon måleri och kritteckning genom textila tekniker som tuftat och stickning.                                                     
Karin Kauppi inspireras av strukturer och ytor och jobbar med detta främst i väv. I detta projekt som blev en undersökning, har hon vävt ett antal mindre vävar där hon testat olika tekniker för att få fram en blandning av texturer, där hon låtit sig inspireras av former från stadens fasader. 

nääs konsthantverk 
Mellannääs, Nääs slott, 448 92 Floda 
Öppet fre. – sön 11 – 1