Galleri

Utställningar Nääs konsthantverk 4 sept – 3 okt 2021:

Galleri: Ljuspunkter av Fredrik Vestergård
Projektrummet: Translations av Elise Westin & Moira Nilsson

Fredrik Vestergård

Galleri: Ljuspunkter / Fredrik Vestergård / glaskonst 
En pdf med bilder och info om verken finns här

I utställningen, Ljuspunkter, presenterar Fredrik Vestergårds sina egenartade handblåsta kulörta glasformer. Fredrik Vestergård trollar med glasets inneboende förmågor och skapar unika objekt som hela tiden förändras och överraskar med sina subtila och variationsrika uttryck. Fredrik Vestergård är illusionisten som fångar ljuset och med en bländande teknik skapar nya berättelser och tankar om rummet och vår omgivande verklighet. Objekten som visas kan hängas på vägg eller vara stående solitärer.

Verken som ingår i utställningen på nääs konsthantverk är resultatet av ett samarbete med Peter Kuchinke. Peter Kuchinke är glasblåsare på The Glass Factory vid Boda glasbruk. Fredrik och Peter har sedan 2019 tillsammans studerat och utvecklat glasets förmåga att sprida ljus. 

Fredrik Vestergård är verksam i Göteborg och har sin masterutbildning från HDK. Sedan sin utbildning har Fredrik arbetad med ett stort antal konstnärliga utsmyckningsuppdrag runt om i landet. Finns bla representerad statenskonstråd, Göteborgs kommun, Kiruna Kommun, Region Östergötland, Östersund kommun, Katrineholms kommun. Han har just avslutat en utsmyckning på kulturhuset i Ljungby. www.fredrikvestergard.se  

Elise Westin & Moira Nilsson

Projektrummet/ TRANSLATIONS / Elise Westin, Moira Nilsson.                              
Studenter från kandidatprogrammet Textil-Kropp-Rum vid HDK-Valand Steneby.

Elise Westin / HANDVERK – Jag väntade i görandet.
Jag vill ägna uppmärksamhet åt görandet. En undersökning som ställer frågor om vad hantverk är och hur maskinen respektive handen påverkar görandet och resultatet. Här får maskin- och handgjort samexistera.

Moira Nilsson / Under nature / Under natur
Inspirerad av naturupplevelser kring mitt hem i Dals Långed har jag tolkat upplevelserna textilt till en rumslig installation i form av en dubbelväv. Dimma, ljus, moln och vatten har varit i fokus. Betraktaren bjuds in att omslutas av verket och få egna upplevelser. Materialen är i huvudsak lin och ull.

Nästa utställning:
20 nov. – 2 jan. Elisabet Wahlström – Textilkonst i galleriet och i projketrummet: HDK-Valand-TKR.

nääs konsthantverk galleri
Mellannääs, Nääs slott
www.naaskonsthantverk.se
Öppet fredag-söndag 11–16