Nääs Konsthantverk

Välkommen till vårt hus på tre våningar och 300 kvadratmeter. Verksamheten är konstnärsdriven och huset är beläget i en rik kulturmiljö omgiven av glittrande vatten inom området Nääs Slott. I butiken finns konsthantverk av hög kvalitet från ett trettiotal konstnärer ifrån olika delar av Sverige. Galleriet visar regelbundet utställningar av nutida nordiska konstnärer. Här finns också ett rum för att exponera mer processinriktade utställningar. På tredje plan finns en studio för gästande konstnärer. Kaféet med uteservering erbjuder gott fika med rättvisemärkt kaffe.10-årsjubileum 2012

Nääs Konsthantverk firade sitt 10-årsjubileum med en rad olika arrangemang. Under dessa 10 år har Nääs konsthantverk presenterat över 140 utställningar i galleriet och utomhus, samt organiserat större Nordiska workshops på området Nääs och ett flertal vandringsutställningar med Nordiska deltagare i bland annat Italien, England, Albanien, Finland, Norge, Sverige.

Detta året organiserade Nääs Konsthantverk Nordiska utställningar i Istanbul, Ankara och Madrid. Ett samarbetsprojekt med konstnärer i Syd-Afrika genomförs samt Nordiska workshops i Istanbul.

Under dessa 10 år har Nääs Konsthantverk hela tiden utvecklats och satt Lerums Kommun på den nordiska kartan inom konstområdet och de har nu också stöd av Statens Kulturråd samt ett kulturpolitiskt uppdrag från Västra Götalandsregionen. Nääs Konsthantverk planerar för en stor ungdomskulturfestival, DO IT, till 2013 och har årligen över 30 000 kulturintresserade besökare.

över 140 utställningar har Nääs Konsthantverk presenterat under sina tio år samt många musikkonserter, workshops, utställningar utomlands och konstföredrag. Tiden går fort men det känns ändå som om det var mycket länge sedan en grupp konstnärer bildade Nääs Konsthantverk och slog upp sina portar intill slottsbyggnaden på området Nääs Slott.

Verksamheten är idag väl etablerad och man kan utan tvivel säga att Nääs Konsthantverk har vitaliserat konstlivet och är en viktig del av Lerums Kommuns kulturliv och att verksamheten spelar en stor roll inom sitt område inom Västra Götalandsregionen, Sverige och de nordiska länderna. Ambitionen har hela tiden varit hög och Nääs Konsthantverk bjöd tidigt in välkända och etablerade konstnärer från olika delar av Norden till att ingå i verksamheten.

Verksamheten håller erkänt hög konstnärlig nivå och har genom åren presenterat ett brett urval av konstuttryck för sin publik och alltid strävat efter att ge konsthantverket och konsten hög status och stor tillgänglighet. Som en bekräftelse på detta stöds verksamheten idag av både Statens Kulturråd och Västra Götalandsregionen. Nääs Konsthantverk är idag ett stort besöksmål och det är därför glädjande att kunna säga, bra gjort, och då samtidigt ta del av en jubileumsutställning med ett stort urval av de konstnärer som ställts ut under dessa år.
Sponsorer
Wilhelm och Martina Lundgrens Understödsfond