Myter och Väsen

Kina Björklund _ Maria Eld [Knätofs] _ Jan-Olof Hilmersson _ Gunilla Kihlgren _ Christina Roos

Fem medlemmar från Nääs Konsthantverk presenteras i årets sista utställning som har temat Myter och Väsen. Alla förhåller sig till utställningens tema och har tolkat det fritt i olika material som keramik, glas, metall och textil.

Christina Roos har skapat fantasifulla lekfullt formade väsenliknande keramiska objekt. "Min morfar var en stor berättare av sagor och myter, morfar lade grunden för mitt intresse för myter, väsen och det som bara finns i fantasin. Jag har fortsatt att bygga världar och teckna serier och där förekommer många märkliga väsen, figurer och jag är lycklig där."

Maria Eld - HAVETS GUDINNA - Mama Cocha. Maria Elds bidrag till utställningen är en stickad dräkt i mjuk alpackaull som en gåva till inkafolkets gudinna Mama Cocha. Inom inkafolkets mytologi var Mama Cocha havets gudinna. KNÄTOFS formger stickade rättvisa produkter i alpackaull som tillverkas av hantverkare i Bolivia.

Kina Björklund har tagit fasta på väsen som hon visualiserat till skulpturala keramiska objekt. "Ett väsen! Om tjärnens älvdans vid midsommartid. Gölens spegling om kvällen, morgondaggens sötma, Vindarnas lek i trädets krona."

Gunilla Kihlgren har skapat objekt i glas som jordglob - världen, livet, hink - bevara samla och spara, äpplet - kunskap, vetskap, hår - böljande, växande.

Jan-Olof Hilmersson har valt att arbeta med några kända attribut i vår föreställningsvärld som kan hänvisas till temat myter och väsen. Det ena är änglar och vingar, en motivvärld som han ständigt återkommer till.

Vernissagekort (pdf 67kB)

CV Gunilla Kihlgren (pdf 62kB)Vernissage
Lördag 16 november kl 12:00

Utställningen pågår
16 november 2019 - 5 januari 2020« Tillbaka  Bild: Myter

Bild: Maria Eld

Bild: Gunilla Kihlgren

Bild: Gunilla Kihlgren

Bild: Christina Roos

Bild: Christina Roos

Bild: Jan-Olof Hilmersson

Bild: Jan-Olof Hilmersson

Bild: Kina Björklund

Bild: Kina Björklund