Fine Little Day _ Skånes hemslöjdsförbund

Väva Spis

Utställningen Väva Spis är ett samarbetsprojekt mellan designföretaget Fine Little Day och Skånes hemslöjdsförbund. Formgivaren Elisabeth Dunker har bjudits in av förbundet för att, med inspiration från samlingar och arkiv, formge och producera unika föremål i samarbete med lokala slöjdare och småskaliga producenter från Skåne och Västra Götaland. Genom projektet vill Skånes hemslöjdsförbund sprida kunskap om arkivens existens, tillgängliggöra föremålen och utveckla nya former för samverkan mellan samtida design och hemslöjd.

Vår tanke med projektet var att visa att arkiven skulle kunna inspirera formgivare inom många olika områden. Därför var det en fördel för oss att Elisabeth inte är utbildad inom textil, utan kan titta på det vi har ur ett annat perspektiv. Det har varit jättespännande för oss att se vad hon fastnat för och hur arkiven kan inspirera människor som inte primärt jobbar med textil, säger åsa Stentoft hemslöjds-konsulent på Skånes hemslöjdsförbund.

Projektets namn Väva Spis kommer från hemslöjdens grundfilosofi som handlar om att "ta något man har och skapa något man behöver". Spisen är symbol för de grupper av kvinnor som genom historien suttit tillsammans i sina kök och broderat, sytt och vävt. I hemslöjdsarkiven fann Elisabeth Dunker en unik kvinnohistoria - berättelser och kunskap att inspireras av och skapa nya föremål av. Exempelvis har baksidan av ett folkloristiskt broderi blivit till ett broderat mönster på en tröja.

Om Fine Little Day
Fine Little Day producerar ett eget sortiment inom heminredning, med distributions- och försäljningskanaler över hela världen. Det startade 2007 av Elisabeth Dunker som en blogg och kreativ plattform som kretsade kring skap-ande i olika former. Fine Little Day förknippas med en livsstil som värnar om natur, handens arbete och DIY-kultur.

Om Skånes Hemslöjdsförbund
Skånes Hemslöjdsförbund är en paraplyorganisation för hemslöjdsrörelsen i Skåne och ägare till butiken Hemslöjden Skåne AB. Till förbundet hör också två hemslöjdsarkiv, stiftelsen Skånsk Hemslöjd och östra Skånes hemslöjdsförenings arkiv. Verksamheten finansieras av Region Skåne.


www.finelittleday.com


www.hemslojdeniskane.se


Vernissagekort (pdf 53kB)Vernissage
Lördag 21 april kl 12:00

Utställningen pågår
21 april - 27 maj 2018« Tillbaka  Bild: Fine Little Day

Bild: Fine Little Day

Bild: Fine Little Day