Tabea Dürr /// textilkonst

Speglingar i tid och tråd

Att göra tvärtom.

Spegla.

Omvända.

Glömma det viktigaste.

I utställningen pċ Nääs Konsthantverk utforskar Tabea Dürr "vävsymbiotiskt broderi". Det är en broderiform som utvecklades främst i nordöstra Tysklands kyrkliga textilverkstäder under mellankrigstiden. Efter kriget ersattes många kyrkliga textilier i sammet och guld av naturmaterial, i början främst lin. Linet skulle vara närodlat och tillverkat från grunden, för hand. Det äldsta "vävsymbiotiska broderi" som Tabea Dürr har funnit i sin efterforskning är från 1938 och det yngsta från 1989.

Inför sitt arbete med utställningen kom Tabea Dürr att inspireras av en kyrkotextil i sammet från 1723. Hon analyserade vävbindningar och stygn, vävde och broderade. Trots att kyrkotextilen egentligen inte passar in i kontexten "vävsymbiotiskt broderi" kräver den sin plats i utställningen.

Tabea Dürr har en masterexamen från Högskolan för Design och Konsthantverk, tillämpad konst, inriktning textil. Sedan hon gick ut 1998 har hon både ställt ut separat och i grupp, i Sverige såväl som internationellt. Hon arbetar också som lärare i vävning och textila uttryck pċ Nyckelviksskolan, Lidingö. Hon finns representerad på bl.a. Nationalmuséet, Stockholm och Röhsska muséet, Göteborg.


www.lernspielmanufaktur.de

Vernissagekort (pdf 48kB)

CV (pdf 245kB)Vernissage
Lördag 14 oktober kl 12:00

Utställningen pågår
14 oktober - 12 november 2017« Tillbaka  Bild: Tabea Dürr

Bild: Tabea Dürr

Bild: Tabea Dürr

Bild: Tabea Dürr