Gunilla Maria Åkesson /// keramik

KÄRL

Det är med glädje vi återigen presenter Gunilla Maria Åkesson i galleriet. Senast hon ställde för tio år sedan var hon bosatt i Norge men sedan ett par år är hon idag verksam och bosatt på Österlen i Skåne. Gunilla Maria Åkesson verk har alltid kännetecknats av ett starkt personligt poetiskt uttryck; det är med långsamma kreativa medvetna processer som hon bygger upp sina stora kärl.

Gunilla Maria Åkesson växte upp i Småland mitt inne skogen, skogen var hennes lekplats. Naturen är fortfarande en stor del av hennes liv. "Jag bygger mina kärl för hand, jag ringlar upp väggen och modellerar den för att göra den jämn. Jag bygger ca 5 cm per dag för att klara att upprätthålla känslan av kärlets tunna vägg och för att kunna bygga kärl med ganska stor volym. Tillslut är det volymen, känslan av de tunna väggarna, det rörliga lite organiska i formen och variationen i glasyren och enkelheten som skapar en dynamik, som blir något vackert och som gör kärlen till något mer än bara kärl."

Alla kärl är glaserade upp till 2-3 gånger, varje gång med minst 2 -3 olika glasyrer. Kärlen är byggda i rödstengods med pappersfiber, brända till 1200 C.

Gunilla Maria Åkesson är utbildad vid Statens Högskole for Kunsthåndverk og Design, Bergen och har ställt ut både i Sverige och internationellt. Finns representerad bl.a. hos Västra Götalandsregionen, Statens Konstråd, Norsk Kulturråd, Kunglige Norske Utrikesdepartementet, Nordenfjeldske Konstindustrimuseum i Trondheim, Nasjonalmuseet och Konstindustrimuseet i Oslo.


Vernissagekort (pdf 35kB)Vernissage
Lördag 18 mars kl 12:00

Utställningen pågår
18 mars - 17 april 2017« Tillbaka  Bild: Gunilla Maria Åkesson

Bild: Gunilla Maria Åkesson