Gittan Jönsson _ Benjamin Slotterøy /// porslin _ glas

Gittan Jönsson har kvar sitt feministiska engagemang och det är med stolthet vi på Nääs galleri presenterar hennes armada av städande målade porslinsfigurer. Fajansfigurinerna är alla unika, roliga, politiska, och tänkvärda. Hennes Dammsugerska är en städerska som inte bara tar bort damm, hon vill också städa upp i större sammanhang och lyfta fram orättvisorna i världen. Ursprunget är en liten teckning i en 50-talsannons för dambindor med texten "Lev som vanligt!". Sedan sju år är hon inte bara motiv i Gittan Jönssons målningar utan kliver nu också ut i rummet som porslinsfigurin med dammsugarslang av tenn. Den senaste Dammsugerskan har likt en vandrare klivit upp på ett berg istället för att stå på en platta. Hon är för Gittan Jönsson en hyllning till det kvinnliga eviga ordningsskapandet och naturligtvis till alla mammor. Orättvisorna omvandlade till ett parodierande vapen.

Gittan Jönsson är representerad bland annat på Moderna Museet, Nationalmuseum, Röhsska Museet Göteborg, Göteborgs Konstmuseum, Kristianstads Konstmuseum, Arbetets Museum Norrköping, Skissernas Museum Lund, Borås Museum, Helsingborgs Kommun, Eskilstuna Kommun, Linköpings Kommun, Region Skåne och Statens Konstråd.

Benjamin Slotterøy är känd för sina fantasifulla glasskulpturer och till denna utställning har han skapat en stor unik dammsugare i glas. Också en kommentar, om än från en annan vinkel, till vår rådande könsmaktsordning. Ett spännande möte utlovas. Utmärkande för Benjamin Slotterøy är hans ständigt pågående utforskande av glaset och en passion för glaset som material.

Benjamin är bosatt i Sverige. Studerade vid Konstfack 2000-2002. Tidigare gått Kosta Glasskola 1993-1995 samt blåst glas för Skansens Glasbruk, Stockholm, och mindre bruk i Danmark.

Vernissagekort (pdf 43kB)Vernissage
Lördag 2 augusti kl 12:00

Utställningen pågår
2 - 31 augusti 2014« Tillbaka  Bild: Gittan Jönsson

Bild: Benjamin Slotterøy

Bild: Gittan Jönsson