Karin Johansson /// smyckekonst

Karin Johanssons smycken är skapade utifrån ett förhållningssätt där berättandet, medvetet och omedvetet, iscensätts och tar sin gestaltning i de skulpturala smyckena. Hennes arbeten kombinerar yta och innehåll på ett mycket personligt vis där tiden ofta spelar en central roll. Tiden som passerat. Och nuet som utan avbrott rör sig framåt. I broscherna "time" anas också spår av gamla fotografier med människor, oftast familjer. Figurerna framträder här som diffusa konturer, vertikala linjer delar upp motiven till ett abstrakt diagram, en tidsaxel med spår av tid. Broscherna berättar om dåtid och nutid fångade i en cirkel. Karin Johanssons smycken är enkla men samtidigt komplexa. Inte för enkla så att betraktaren läser dem med en gång och inte heller så komplexa så att det är svårt att ta till sig dem. Hon leder - lite som en bjudning med armbågen. Naturen är en viktig källa till inspiration, inte alltid avbildande utan mer som en känsla, liksom den röda färgen som alltid återkommer.

Att som konstnär berätta något genom ett smycke och sedan få det exponerat genom sin bärare är hisnande, säger Karin Johansson. Just genom smyckets förhållande till sin bärare har det obegränsade möjligheter att ta plats och skapa oväntade möten i nya sammanhang med nya människor.

Karin Johansson är verksam i Göteborg och nytillsatt professor i smyckekonst på Högskolan för Design och Konsthantverk. Hon är representerad på National- museum, Stockholm, Röhsska Museet, Göteborg och Marzee Collection, Nijmegen. Karin Johansson är en av de svenska konstnärer som under 1990-talet fick stor internationell uppmärksamhet och hon är nu väl etablerad som inter-nationell smyckekonstnär. Karin Johansson har haft ett flertal separatutställningar utomlands samt deltagit i ett trettiotal internationella samlingsutställningar sedan sin debut på Galleri Metallum i Stockholm 1993.Vernissage
Lördag 17 februari kl 12.00

Utställningen pågår
17 februari - 18 mars 2007

Vernissagekort (pdf 464 kB)« Tillbaka

  Empty house

Necklace

Island brooch